تاریخ : دوشنبه 28 مهر 1399

26 مهر روز جهانی فشار خون فشارخونتان را اندازه گیری و آن را کنترل کنید تاعمر طولانی تری داشته باشید

روز جهانی فشارخون -26 مهر 1399(17 اکتبر 2020)
طبق مطالعه بار جهاني بيماري ها، فشارخون بالا خطر مهم  مرگ و ناتواني در دنياست. يكي از موانع مهم در كنترل مؤثر فشارخون بالا عدم اطلاع مردم از بالا بودن ميزان فشارخون خودشان است. در حالی که اقدامات ساده اي براي ادغام ارزيابي معمول فشارخون در ارائه خدمات بهداشتی درمانی، مدارس، دانشگاه ها و محل هاي كار، جامعه و نيز تمام جوامع، وجود دارد که مي تواند نقش مهمي در شناسایی و درمان این بیماری داشته باشد
طبق آمار، حدود 3 نفر از هر ده نفر بزرگسال در سراسر دنیا از فشارخون بالا رنج می برند. تقریبا" 1.8 میلیارد نفر در دنیا فشارخون بالا دارند که 50 % از آن ها کاملا" از وضعیت خود بی اطلاع هستند و بعضی از آن هایی هم که از وضعیت خود مطلع هستند، هیچ اقدام درمانی دریافت نمی کنند. همچنین می گوید که در افراد با فشارخون بالا، خطر سکته مغزی چهار برابر بیشتر و خطر سکته قلبی (حمله قلبی) دو برابر بیشتر از افرادی است که دارای فشارخون طبیعی هستند. به این جهت در سال 2002، این بیماری توسط سازمان جهانی بهداشت در گزارش سلامت جهانی به عنوان قاتل خاموش نامیده شد.
این بیماری براحتی با یک اندازه گیری ساده فشارخون در خانه یا مراکز درمانی با استفاده از دستگاه فشارخون، قابل تشخیص و بدنبال آن قابل درمان و کنترل است. مهم ین است که كساني كه فشارخون آن ها اندازه گیری شده است از میزان فشارخون خود و مفهوم آن مطلع شوند و افرادی كه فشارخون بالا دارند، برای ارزیابی بیشتر و درمان از طریق ارجاع به پزشکان و مراقبت های باليني ارتباط داده شوند.
بیماری فشارخون بالا به علت بی علامت بودن یک قاتل خاموش است. فشارخون بالا با پرفشاری خون سبب عوارض مختلفی در بدن می شود و ممکن است به خطر بزرگتری مانند سکته قلبی و مغزی، بیماری کلیوی، اختلالات چشمی ، کماء، یا حتی مرگ منجرشود. در مجموع این شرایط اولین علت بار بیماری در کشورهای توسعه یافته در دنیا است.این بدین معنی است که فشارخون بالا اثر زیادی بر هزینه مراقبت های بهداشتی و میزان مرگ در دنیا دارد. در حالی که فشارخون می تواند به سادگی در جامعه یا در مراکز بهداشتی درمانی با استفاده از دستگاه فشارسنج اندازه گیری و بموقع شناسایی شود.
طبق آمار، از هر 10 نفر، 3 نفر از فشارخون بالا در دنیا رنج میبرند. تقریبا" 1.8 بیلیون نفر از مردم جهان از فشارخون بالا رنج می برند و حدود 50 % آنها کاملا از وضعیت خود بی خبرند و بعضی از آنهایی هم که مطلع هستند هیچ دارویی دریافت نمی کنند. اطلاع از میزان فشارخون ممکن است زندگی افراد را نجات دهد. فشارخون بالا یک وضعیت تهدید کننده زندگی است که منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی می شود

عوارض  و درمان فشارخون بالا
فشارخون می تواند از طریق رژیم غذایی تنظیم شود، شیوه زندگی غلط سبب فشارخون بالا می شود. فعالیت بدنی بطور منظم  باید انجام شود. طبق راهنماهای پیشنهاد شده توسط پزشکان افرادی که از بیماری فشارخون بالا رنج می برند باید حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط یا 75 دقیقه فعالیت شدید انجام دهند. افراد باید حداقل 5 روز در هفته فعالیت کنند، مثلا می توانند پیاده روی، دویدن آهسته ، دوچرخه سواری یا شنا کنند. دارو نیز به کاهش فشارخون کمک می کند، باید از راه هایی استفاده کنند که استرس های قابل پیشگیری را بتوانند مدیریت کنند.
این بیماری ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد. اما می تواند به دستگاه گردش خون( قلب و عروق) و اعضای داخلی مانند کلیه آسیب برساند. هم چنین فشارخون بالا سبب عرق کردن، اضطراب، مشکلات خواب می شود و در زمان فشارخون بحرانی ، فرد ممکن است سردرد و خونریزی از بینی را تجربه کند.
گرچه در فشارخون بالای شدید علائم سردرد، خواب آلودگی، طپش قلب، تاری دید، خستگی، سرگیجه، گیجی، احساس زنگ زدن در گوش، تنفس مشکل، ضربان قلب نا منظم نشان داده شده است که حتی ممکن است منجر به کماء شود.
این بیماری هم چنین یک بیماری ارثی است که می تواند از والدین مبتلا به بیماری فشارخون بالا یا دارای سابقه دیابت، چاقی، مصرف دخانیات، کم تحرکی، مصرف زیاد الکل ، مصرف داروهای جلوگیری از بارداری و ....به کودکان منتقل شود . عوارض آن شامل آترواسکلروز است که به معنی باریک شدن شریان ها است. فشارخون بالا به مدت طولانی سبب ایجاد آترواسکلروز در محلی می شود که تشکیل پلاک منجر به تنگی عروق می شود. این وضعیت منجر به نارسایی قلبی، حمله قلبی، آنوریسم(که یک برآمدگی در دیواره شریان است و می تواند پاره شود) و سبب خونریزی شدید، نارسایی کلیه، سکته مغزی و غیره شود.

به دلايل مختلف در طول روز ميزان  فشار خون ممكن است تغييركنداين دلايل عبارتند از:
  • در طول خواب فشار خون کاهش مي‌يابد.
  • فعالیت فکری توام با اضطراب و فعالیت های جسمی در فشار خون موثر هستند.
  • در طول شب فشار خون در افراد سالخورده و بیمارانمبتلا به ديابت کمتر است.
  • مصرف سیگار در دراز مدت، باعث افزایش فشار خون می‌شود.
  • كم‌خوابي، فشار خون را افزایش می‌دهد.

علت‌هاي ایجاد فشار خون بالا عبارتند از :
  • ارث: در صورت ابتلاييكي از اعضاي خانواده به فشار خون بالا، احتمال ابتلای ساير اعضای خانواده زياد است.
  • سن: با افزايش سن احتمال بروز فشار خون بالا بیشتر می­شود.
  • چاقی: افرادی که وزن بالاتر از حد طبیعی دارند، شانس بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا دارند
  • فعالیت بدنی کم
  • مصرف الکل
  • مصرف زياد نمک
  • قرص‌هاي ضدبارداری­های خوراکی: بانوانی که از قرص ضدبارداری خوراکی استفاده می­کنند، احتمال بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا دارند مخصوصاً اگر همزمان سیگار بکشند.
  • جنس: تا سن 45 سالگی، فشار خون بالا در مردان شایع­تر است. در 45 تا 54 سالگی خطر در دو جنس برابر است. بعد از 54 سالگی، خطر ابتلا به فشار خون بالا در زنان بیشتر می­شود.
  • ابتلا به بيماري‌هاي دیابت، بيماري مزمن کلیه، تیروئید، غدد فوق­کلیه یا چربی خون بالا، احتمال بروز فشار خون بالا را بیشتر می­کند.
  • تنها راه تشخيص فشار خون بالا، اندازه گيري فشار خون است.
  • با يك‌بار اندازه گيري فشار خون، نمي‌توان فشار خون بالا را تشخيص داد.
  • در افرادي‌كه فشارخون طبيعي دارند حداقل هرساليكباربايد فشارخون خود را كنترلكنند.
  • اگر ميزان فشار خون بالاتر از 110/180 ميلي متر جيوه باشد باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد.

محبوبه سیدعلوی کارشناس بیماریهای غیرواگیر